Original Article:
"https://wichm.home.xs4all.nl/javmys1.html"
Author:Michael Rogge

Вовед

Северен индиски шаман

Северен индиски шаман

Постојат бројни форми на мистицизам. Величествената величина на природата предизвикала интуитивен страв кај човекот и чувство на единство. Некои време во историјата членовите на homo sapiens видови почнаа да го насочуваат своето внимание во себе, бидејќи добија индикации за магична и духовна природа. 
Во раните култури групи формирани околу човек кој се чинеше низ некоја чудна игра на природата да биде опседнат со извонредни овластувања и увиди. Некои ги нарекуваат медицина, или шамани .

Во современата култура, мистицизмот се гледа како на практика на општење и обожување на човекот од неговата божествена природа. 
Сепак, ги зема сите форми. На оваа страница вовед во јавански мистицизам, потеклото на кое малку е познато како неговите први приврзаници, малку се посвети на пишувањето.


АНТРОПОЛОГИЈА И ЈАВИНСКИ МИСТИЧКИ ДВИЖЕЊА

Во текот на последните децении јаванскиот мистицизам стана сè поголем интерес за антрополозите. Тие ги базираат своите книги, статии, докторски тези, итн. Делумно на холандски студии за време на нивното колониско минато, делумно на сопствени набљудувања за време на теренската работа. Јава е особено фасцинантно, бидејќи нејзината култура има траги од различни религии.

Wayang shadowplay кукла <I> Кресна </ I>

"Кресна", кученце за мажи

Оригиналната религија на Јава била анимирана. Вообичаено беше верувањето во моќта, природниот дух и душите на покојникот скриени во невиден свет. Селаматенот се смета за дел од тој фолклор. Овој собир се одржува на специфични датуми како што се третата, седмата, четириесеттата, стотата и илјадагодишнината од смртта на роднина. Јадената храна е наменета да биде жртва за душата на мртвите. По илјада дена душата би требало да се распадне или реинкарнира. Професор Ј.Мван дер Кроф пишува: "Хомеостазата што се бара преку селаматенот има анимистичка позадина која е дел од Јаванската космологија: човекот е опкружен со духови и божества, сеништа и мистериозни натприродни сили, кои, освен ако не ги преземе соодветните мерки на претпазливост, може да го вознемири или дури да го фрли во катастрофа ".

Антропологот Клифорд Герц ја дели Јаванската популација во три главни групи: абанганот, пријејај и сантри. Аганган Агами Јави ) се номинални муслимани, но во голема мера тие се водени од античкото верување, кејавен . Dr.S. de Jong: "Флората и фауната имаат душа како човекот, а душата на животните и зеленчуците е подлабоко потонат во материјалното постоење, отколку човечката душа. Затоа, некои растенија и животни може да бидат штетни ... Божеството се качува погоре во спокоен одмор и не нуди авангани остануваат две можности: предавање - рела и обожување - бекти . Примитивните главни концепти се повторуваат во мистичните групи на 20 век, можеби никогаш не биле отсутни. "

Во 5 век Хиндуизмот бил воведен во Јава и го погодил коренот. По илјада години подоцна беше проследено со исламот . Формата на исламот што стигнала до Јава претходно била подложена на влијанијата на Исхаили Шиах . Во Јава тоа беше повторно приспособено да одговараат на постојните хиндуистички и анимистички елементи. Суфи мистицизмот беше особено прифатен бидејќи се совпадна со постојниот начин на размислување. Суфиските братства - тарекати - од суфиските наредби на Накшабандија , Кадирија и Шатарија, биле формирани и полека се ширеле.

Кон средината на 19-тиот век се појави можност муслиманското население да има повеќе контакти со своите соученици. Ова доведе до реформско движење за да се ослободи индонезискиот ислам на хинду-јавански елементи. Сантри припаѓаат на овој дел од населението. Тие ги осудуваат таквите пренасочувања како Ваанг настапи и селаматени. Тие го отфрлаат верувањето во единството на човекот и Бог, во раса (чувство) над акал (разум).


Елинг, најдлабокиот аспект на внатрешниот живот на Јаванскиот

За мистицизмот може да се рече дека го пробива јаванскиот живот и, следствено, нејзиниот вокабулар. Одредени јавански зборови се тешки за разбирање за нас во сите нивни нијанси на значење. Една од нив е "култура". Друга е "Џива", која може да значи живот, но, исто така, ентузијазам, дух, внатрешно јас, мисла, чувство, менталитет, суштина и импликација. 
Елинг (изречен "болен") е уште еден од овие често употребувани термини кои му пркосат на преводот.
 Зборот може да се разбере само ако се разгледа неговиот контекст. Јаванецот ќе го разбере интуитивно. Тоа може да значи "една од моќта на Џива", "етичка вредност" или "ниво на длабочина во верската свест".

Елинг како една од моќта на Џива

Во основа eling значи "се сеќавам". Во однос на моќта на џивата, зборот опфаќа сè што било физички или духовно искуство. До факултетите од џиувата на видот, слухот, зборувањето и размислувањето, елинг ги поврзува претходните искуства со она што сега се доживува, правејќи свесен дека личното искуство е тековен процес. Јас, кој беше во лоша состојба финансиски минатата година, сега прави пари. Меморијата е основата на целиот личен идентитет. Не само тоа, тоа значи да се биде свесен за последиците од нашите постапки и нашата индивидуална одговорност. Затоа, елинг во неговото основно значење е од големо значење за концептот на самосвест, кој се смета за многу важен во Јаванската филозофија.

Друго значење на "елинг" е враќање на свеста по несвестица.

Елинг како етичка вредност

Кога едно лице губи самоконтрола, како што е во тагата, лутината или дезориентираноста, Јаванецот обично ќе советува дека е потребно да елинг . Со други зборови, не се преоптоварени со чувства, измешани мисли или бес. Во овој случај, елинг значи да се врати самоконтролата.

Самоконтролата на Јаванскиот е од висока вредност, ако не и највисока. Во овој контекст, елинг го има повеќе значењето на свеста отколку сеќавањето. Се однесува на високо ниво на самосвест што му овозможува на поединецот да ги набљудува и контролира сите движења на себе, и внатрешни и надворешни - неговите дејства, зборови и мисли. Со тоа што се чуваме ние самите си дозволуваат да останеме во состојба на елинг

Јаванецот во својот живот мора да биде подготвен и способен да гледа во длабочините на сè што наидува и да остане секогаш во состојба на елинг . Потребна е највисоко ниво на свесност за да се набљудува и одржува контролата врз сите движења на надворешното и внатрешното себство. Ова вклучува двонасочен сообраќај. Да се ​​биде во состојба на измама неговите зборови и мисли ќе го привлечат вниманието како важно и на тој начин ќе бидат послушани. 
Тој ќе биде спречен да падне за петте забранети работи: напивање, пушење, опиум, крадење, коцкање и ковање. Не само тоа, тој ќе биде спасен од премногу материјалистички изглед на желба само за своја корист.

Се привлечени од внатрешни и надворешни задоволства е во судир со елинг и спречуваат Јаванецот да остане во таа држава. Затоа му се советува да јаде и да спие помалку за да го намали конфликтот во себе предизвикан од нафсу (страстите). Ова ќе му помогне да стане посвесен и способен за самоконтрола.

Други опасности се лажење, фалење и хипокризија - сите начини на прикажување на егото и пречекорување на границите на самоконтролата. Јаванецот вели дека е добро: "Треба да научиме да чувствуваме болка кога сме радосни и радосни кога сме во болка". Тогаш може да се каже дека станале елинг . 
Методот за постигнување на ова е базиран на внатрешна тишина.

Елинг како ниво на длабочина во верската свест

Во овој контекст, елинг се однесува на високо ниво на верска свест или искуство. Ова е засновано врз менентот (молчење) и значењето на смиреност , чистота, транспарентност. Ова бара улогата на егото да се намали така што лицето повеќе не е подложна на ароганција, гордост, надворешни задоволства или материјална добивка.

Ако саканиот Јаванец се обучи со помош на тишината, тој ќе види појасно со неговите внатрешни очи, овозможувајќи да се види суштината на нештата, да се отстрани завесата од обични појави и привремени вредности. Откако ќе ја достигне оваа фаза на елинг, тој ќе се доближи до Бога. Нема повеќе да биде поделба помеѓу субјектот и објектот, микрокосмос и макрокосмос, или суштество и Создателот. Сладоста веќе нема да биде одвоена од мед.

На уште повисоко ниво на елинг, сите имиња и форми ќе исчезнат. Ќе има само празнина. Ова се нарекува искуство на иланг (изгубен), сувунг (празен), сирна (нема), комппанг (празен), исто така наречен "мртов во животот". Потребна е силна вера за надминување на сите пречки и страв.

Заклучуваме дека Елинг е многу користен збор на јавански јазик поради неговата тесна поврзаност со најдлабокиот став на јаванскиот јазик во неговиот внатрешен живот. Таа дејствува не само во религијата, туку и во секојдневниот живот и во нивните етички норми. Така религиозниот и мистичен живот, кој обично се смета за ексклузивен и индивидуален, го проникнува начинот на кој јаванскиот народ живее од ден на ден. Внатрешните нивоа не се резервирани само за религијата и мистичните празници, туку се вклопени во Јаванскиот начин на живот. Тие се наоѓаат во заднината на нивните проблеми со етиката, образованието, економијата, филозофијата, безбедноста и политиката. Јаванските се обидуваат да ги решат проблемите со чисто око и внатрешна смиреност што произлегува од нивниот најдлабоки внатрешен став: елинг . 
(Subagio Sastrowardoyo, (бесплатно) превод Мансур Медерос)

Како добар јавански јазик треба да се депортира правилно против позадината на мистицизмот е утврдена во две книги во деветнаесеттиот век: Wulangreh (Лекции во однесувањето), од Паку Бувана IV) и Wedhatama (одлична настава), од R.Ng. Ranggawarsita. Двете се многу слични кратки дела во тембанг (прилично модерни јавански стихови). Тие се уште се читаат и препечатени.


Priyayi

Горенаведените набљудувања се особено важни за јајанскиот тип на пријаи . На оваа група припаѓаат потомците на аристократијата на јаванските судови во Јоџакарта и Суракатар, кои Холанѓаните ги освоиле за да станат членови на назначената државна служба во колонијални времиња. Денес тие ја сочинуваат интелигенцијата на Јава. Тие имаат свои корени во хинду-јаванските судови од предколонијални времиња. За нив им се припишува благороден и чист карактер. Тие биле носители на мистичните судски традиции што ги научиле од многу почитуваните гуру.

https://wichm.home.xs4all.nl/sonwayan.jpg

Перформанси во сенка на Wayang

Пријаиј ја зачувал и ја одгледувал уметноста на танц, драма, музика и поезија. Судан (= крал) Калиџогован (исто така познат како Калиџага) му се заблудува на некои што му дадоа на древниот Ваанг да ја одигра својата сегашна форма.Пред да биде дел од јаванскиот обожавање на предците. Сенката фигури претставуваат духови на мртвите. Потоа, хиндуистичките епови Махабхарта и Рамајана беа воведени и интегрирани во изведбите на Ваанг .

Јазикот што се користи често се базира на санскритски зборови: Сусила = чиста, етичка; Буди = Буди = интелигенција; Дарма = норма, вообичаено почитување (Ј.Гонда). 
Во мистицизмот, како што видовме погоре, овие зборови заземаат поинакво значење. Да живее според својата дхарма и правилата на општествениот поредок е да ја исполнат "волјата Божја" (коратот). 
Во јаванскиот мистицизам се учи дека е добро да се почитуваат претпоставените ... правдата и благосостојбата се очекуваат одозгора, да потекнуваат од бапак кој, пак, ја остварува својата моќ за заштита од повисок бапак итн. се додека не стигне до царството на натприродата и лидерот "со благодатта Божја"
 .

Целата природа е опремена со души. Профан дер Кроф забележува: Монистичката идентификација се одвива во големи должини: растителни и животински "есенции" ја обликуваат човечката личност и судбина (на пр. По јадењето на козјо месо "тенденцијата на коза да се изгуби ќе се манифестира во човекот како желба во сите околностите да ги следат сопствените импулси ") и пантеистичкото единство е прифатено како прашање на курсот (на пр." во светот на риби има многу што му служат на Бог со вера и, исто така, не се занемаруваат во начинот на нивните молитви ... ") .

Две карактеристики на јавански мистицизам

Јаванската мистична традиција е позната по својот синкретизам. Во текот на својата историја ги апсорбира сите религиозни традиции кои стигнале до Јава и му дадоа свое толкување.

Целта на јаванската мистична традиција е да се доживее единство со Бога. Меѓу техниките за постигнување на ова е дихкр (повторувачка молитва), постење, лишување од сон и повлекување од светот. Целта на аскетизмот да биде прочистување, олеснување на директна комуникација со божествениот свет.

Нереалноста меѓу мистичните движења

Помеѓу трите групи abangan, priyayi и santri отсекогаш биле област на напнатост. Сантри ги обвини другите две групи за мешање на исламот со јаванизам. Профан дер Кроеф: "Конфликт, дури и насилство ... постојано се случуваат меѓу приврзаниците на овие групи, кои честопати вклучуваат судир меѓу одредбите на локалниот адат (обичајно право) и хукум (исламски закон) ...".


Мистичните Бадуи

Во Западна Јава, во близина на градот Rangkasbitung, Јужна Бантам, се наоѓа мистериозната територија Баду. Аутсајдерите можеби нема да го внесат. Бадуи ги чуваат ревносно мистериите на јаванскиот мистицизам од почетокот на јаванската историја. Тие биле почитувани и консултирани од јаванските султани на Источна Јава во старо време, како и од неодамнешните владетели на Индонезија. Нивната територија нема директна мешање на владата и бидејќи парите се табу, таму не се наметнуваат даноци.

Во срцето на земјата Бадуј, затворено со џунгла, лежи мегалитското светилиште Сасака Дома, или многу камења. Никој не смее да се приближи до него.

Бадуите се сметаат за една од последните преживеани мандалски заедници на Јава. Припадниците на овие заедници живееја во живот подвижник, врз основа на водич линии на стариот суданско-хинду / будистички / анимистички верувања, познат како Кејавен . Тоа го издржа исламизирането на земјата. Бадуите ја нарекуваат својата религија Сунда Вивитан [најраниот судан]. Тие беа речиси целосно ослободени од исламски елементи (освен оние наметнати во изминатите 20 години), тие исто така покажуваат многу малку хиндустички карактеристики.

Врз основа на систем на табуа, религијата Бадуи е анимирана. Тие веруваат дека духовите живеат во карпите, дрвјата, потоци и други неживи предмети. Овие духови прават добро или зло, во зависност од почитувањето на табуата. Илјадници табуа се однесуваат на секој аспект од секојдневниот живот. Нивните животи се регулирани со забрани да поседуваат имот, да чуваат говеда, да даваат вида (оризови полиња), да се одгледуваат нови производи итн. Нивните свештеници не смеат да ја напуштат територијата , да ја помине ноќта надвор од нивното село или да комуницираат со аутсајдери. Бадуите растат со сопствена храна и прават свои алатки и облека. Тие го отфрлаат секое воведување на артефакти од надвор.

На аутсајдерите не им е дозволено да влезат во внатрешниот домен кој е населен со четириесет семејства облечени главно во бело. Населението е строго ограничено. Кога границата е надмината, вишокот на населението е испратено да живее надвор од заедницата како Outer Baduy. Иако се обидуваат да ги набљудуваат табуата на Внатрешна Бадај, има голем притисок врз нив да ги релаксираат правилата. И покрај тоа, тие го задржуваат својот идентитет како Baduy до извонреден степен.

Индонезиската влада се обиде да ги социјализира, и овие напори тврдеа дека доведоа до поголема отвореност меѓу Баду за идејата за комуникација со надворешниот свет. Останува да се види дали ова отворање нема да доведе до губење на оваа скапоцена енклава на јавански мистицизам.


Повоени духовни движења

Во колонијални времиња, холандската влада внимателно ги следеше овие движења, вклучувајќи ги братствата на тарекат суфи кои често ги поттикнаа бунтовите со месијански и милениски очекувања. Индонезиската влада ја следеше оваа политика, бидејќи се плашеше од комунистичка инфилтрација во овие групи. За да се внимава на нив, се бараше да се регистрираат мистичните движења aliran kepercayaan ). 
Во 1947 година, Субуд бил регистриран во Јогјакарта, основана во Семаранг во 1932 година. 
Бирото за надгледување на верските движења (Пакем) при Министерството за верски работи во 1964 година регистрираше 360 движења. Во 1982 имало 93 групи со вкупно 123.570 членови само во Централна Јава. 
<="" a="">Пангесту тврди дека има 50.000 членови, Сапта Дарма 10.000.

Некои арирани кебатинин (друго име за духовни движења), кои се потпираат на исламот, не им се допаѓаат да се изедначуваат со повеќе нејасни јавански секти кои не се спротивставени на гуна-гуна, јавански црни магични практики. Овие групи се формираат околу еден наставник, кој тврди дека добил просветлување Wahyu ). 
Се знае дека постојат стотици такви групи. Нивните гуруа обично тврдат дека се оригиналност за нивното откровение или интуитивен увид додека го отфрлаат знаењето од книгите или влијанието на традицијата. Кога гуруто умира, групата често се раствора.


Сумара

Дисертацијата (DGHowe) и тезата (Пол Станге) се посветени на ова братство. Нејзиниот основач, Сукинохартоно, беше отворен од помошникот на Субуд Вињоспопартоно. Вториот беше познат по своите лековити овластувања и беше првиот човек кој го отвори Пак Субух , основач на Субуд . Оттогаш, Сукинохартоно отворил откровение во 1932 година. Тој поминал низ серија искуства од 1935 до 1937 година. По интензивното чистење, Сукино добило да разбере дека ќе добие упатства преку хакики и ангелот Гаврил. Беше земен во низа низ девет духовни етапи. Станге: "Димензиите што тој ги поминуваше паралелно низ просторите што се дискутирани во класичната мистична литература, ги огледаат описите пронајдени во начинот и суфизмот".

Sukinohartono објави средби со Исус Христос и пророкот Мухамед. Во 1949 година Сукинохартоно имаше уште едно откровение. Соседите се однесуваа на тоа дека на ноќта ја виделе небесната светлина на wahyu на куќата на Сукино. Сукино, исто така, добил "јасни насоки за тоа дека тој морал да ја води човештвото кон целосно потчинување на Бога".

Во Сумара имаше две нивоа на пракса: каноман и казепуан . Каноманските вежби зеле три главни форми: карага , што значи автоматско движење; karasa : сензибилизирање на интуицијата; и касуара : спонтан говор. Овие се разбраа како резултат на движењето на Божјата моќ во рамките на кандидатот.

За старешините и оние кои се зрели по дух беше втората иницијација: казепската тиха медитација. Вториот стана стандардна практика. Каноманската вежба беше непочитувана по 1949 година. Истото се однесува и на поделбата на половите и соочување со Мека за време на вежбата. Во раните денови имаше и интензивно "проверка" на напредокот на членовите.

На нивната веб-страница Сумара се објаснува на следниов начин: "Сумара е филозофија на животот и форма на МЕДИТАЦИЈА која првично доаѓа од Јава, Индонезија. Практиката се темели на развивање на чувствителност и прифаќање преку DEEP РЕЛАКСАЦИЈА на телото, чувствата и умот. е да создадеме внатре во себе внатрешниот простор и тишината неопходна за вистинското јас да манифестира и да ни зборува со нас. Зборот Сумара значи целосно предавање, самоуверено и свесно предавање на парцијалното его на универзалното јас. за живот. "

Неодамна се појавија работилници за медитација низ целиот свет. Види подолу линкови на Sumarah Meditation International Network.

Субуд

Субуд има место меѓу овие kepercayaan. Во повеќето движења се практикува медитација. Судуд се чини дека најмногу се потпира на традицијата на Суфи тарекат, но сепак ги носи сантри и пријеијските влијанија. Меѓутоа, нивната духовна вежба , латиханот , се чини дека е сосема уникатна. Допрва треба да наидам на слична вежба во описите на другите дисциплини. Се разбира, ако некој требаше да го нарече латиханскиот "екстатичен", може да се најдат неколку други паралели во други земји и во историјата (рано христијанство).


Денешен јавански мистицизам

Како што се гледа погоре индонезиски мистицизам развиен во многу форми, некои замавна неговата длабока внатрешна суштина.

Жално е што помладите индонезиски генерации се чини дека го изгубиле интересот да го развијат својот вроден подарок за да ја надминат сензорната реалност за да се прилагодат во нивната најдлабока духовна природа, особено во сегашната борба меѓу религиозните фракции. Синкретизмот, карактеристичен за јаванскиот мистицизам, е познат да ги премостува надворешните разлики и да го поттикне разбирањето меѓу сите луѓе. 
Може да дојде денот дека огромната вредност на јаванскиот мистицизам ќе биде повторно откриена. Нејзината голема традиција можеби ќе треба да биде трансплантирана за повторно да се претвори во цвет.


Темјан, цвеќиња се моќни алатки за комуникација

Ако горенаведеното дава впечаток дека мистицизмот исчезна од Јаванскиот живот, во август 2002 година, Џакарта Пост раскажуваше серија статии за мистицизмот. Некои од неговите содржини:

Мистицизмот стана дел од животот на современите луѓе. Оние кои бараат совети од психијата ги вклучуваат образованите луѓе, па дури и оние кои се религиозни, како што е министерот за верски прашања Саид Агил Ал Munawar. Пред помалку од две недели, министерот направи наслови кога наредил потрага по богатство на место заштитено наследство во Богор, Западна Јава, по совет од психички. [Во Индонезиски, "психички" = "kejiwaan."]

Агил рече дека ако најде богатство, ќе може да го покрие надворешниот долг на земјата од 130 милијарди американски долари. Постот во Џакарта води серија приказни околу мистицизмот. Оваа приказна и слично на страница 8 на 26 август 2002 година, беа напишани од Минингар Шри Сарасвати. Додека мобилните телефони и интернетот се најпопуларните методи на комуникација од страна на урбаните средини, постојат некои кои избираат kemenyan (темјан) и цвеќиња. Некои луѓе во Јава горат темјан и ставаат цвеќе прскано со парфем за да комуницираат со духовите на мртвите за да се здобијат со мир, да ги решат проблемите во животот или да излечат болести.

Вработените во приватна компанија во областа Јуни во Кунгинан, Јужна Џакарта, Soenaryo изјави за Пост Џакарта дека почнал да гледа спиритуалист пред пет години кога тој се соочувал со проблем во неговата компанија. 
"Никој не можеше да ми помогне во тоа време. Еден мој пријател ми предложи да гледам спиритистички и јас. Спиритистите ми рекоа дека морам да запалам темјан и да ставам плоча со цвеќиња и две јајца во мојата соба додека медитирав" Рече Соенарио.

Иако се чувствувал малку непријатно, тој ја послушал нарачката и побарал од духовите на неговите предци да го замолат Бог да му помогне. Неверојатно, Соенарио најде решение за проблемот и тој беше промовиран. Оттогаш стана лојален клиент на спиритистите, кој живее во Пасебан, Централна Џакарта. Тој, исто така, редовно обезбедил понуда, особено кога има проблем во животот.

"Тоа е само средство за Бога, за што можеби мислите дека е чудно", рече Соенарио, додавајќи дека ги прави жртвите секој клинови, или еднаш на секои пет Јавански петдневни седмици.

Друг клиент, Варти, изјави за "Пост" дека купила темјан и цвеќиња за нејзиниот работодавец, средновечна жена која е банкар. 
"Таа има дадено жртви и запали темјан две години, кога нејзиниот брак беше во неволја. Таа обично го прави тоа наутро. Таа исто така се бања со ливчиња во водата во текот на ноќта", рече слугинката, која ги купува предметите за неа секој петок.

Марни, продавач на темјан и цвет, вели дека бизнисот бил многу жив бидејќи отворила продавница пред 10 години, при што повеќето луѓе купувале предмети обично за погребни ритуали. 
"Бројот на луѓе кои ги купуваат овие предмети за мистични цели почнаа да се зголемуваат за време на економската криза" , рече таа, осврнувајќи се на азиската криза која ја погоди земјата во 1997 година.

Друг продавач на пазарот на Rawa Belong, Западен Џакарта, се согласи. "Не постојат толку луѓе што купуваат цвеќе и темјан за мистични цели, како оние што ги купуваат за погребни ритуали, но тие се лојални клиенти. Тие доаѓаат еднаш неделно или два пати месечно",рече Теди, кој е во бизнисот за повеќе од осум години.


Транзиции во современото индонезиско општество

Духовна страст - одење во транс - е прилично честа појава во Индонезија, особено кај фабричките работници. 
Целиот индонезиски архипелаг има извештаи за ученици, млади жени и фабрички работници кои одат во масовни трансови или зборуваат јазици.

Националната телевизија во февруари 2008 година покажа дека единаесет студенти и пет наставници одат во масовниот транс во училница. Околу 50 жени-работници во фабрика за облека во близина на Џакарта се пријавени да влезат во колективниот транс во јуни 2007 година, плачејќи и дергајќи ги нивните тела наоколу.

Религијата, образованието и развојот направија малку за да го спречат широкото прифаќање на натприродното во Индонезија. Во Индонезија, транс е поврзан со културата, објасни Лидија Лаксана Хидајт од факултетот за психологија на универзитетот Атма Џаја во Џакарта.

Лина (23) рече дека е поседувана многу пати во изминатите шест години, секогаш со истиот "Џин" или зли дух. Нејзиното лице е токму исто лице како и мојата постара сестра, но телото е тешко да се разгледа. Таа го нарекува моето име, но ако го следам, таа исчезнува, рече таа. Лина рече дека масовните транзиции биле толку вообичаени во фабриката за цигари Маланг, каде што работела, дека на крајот отстапила.

Индонезиските медиуми објавија групен транс меѓу работниците во фабриката за цигари на Бентеел во Маланг, Јава, во март 2006 година. Хидајат интервјуираше 30 од засегнатите жени, кои велат дека седеле во редови во долга сала, кога ги ракувале цигарите со рака. Тие работеа во тишина. Тоа е едно од барањата на транс што се случува - обично е тивко и кога се ангажирани во монотона активност, рече таа. 
Одеднаш, еден од работниците почна да вреска и нејзиното тело отиде вкочането. Оној до неа почна да плаче и отиде многу, предизвикувајќи домино ефект. Муслимански водач беше повикан, но неговите молитви немаа никаков ефект. Исцрпените жени заспале и кога се разбудиле, ништо не се сетиле.

Hidajat откриле дека постојат заеднички фактори меѓу транс жртвите таа интервјуирани. 
Често тие се луѓе кои се многу религиозни или под притисок. Тие исто така беа од ниско социо-економско потекло, рече таа.

Еко Сусанто Марсоки, директор на Психијатриската болница Лоанг, вели дека преголемата работа е тесно поврзана со инцидентите на масовниот транс во фабриките. Често тоа е форма на протест што нема да се решава премногу сурово, рече тој.

Кога повеќе од 30 студенти во средното училиште Пахантут Палангка Раја во Калимантан паднаа во транс во ноември, тие го обвинија духот во блиското дрво. За време на церемонијата за подигнување на знамето, една од девојките почна да вреска и не можеше да се движи.Наскоро нејзините пријатели се приклучија, се додека повеќе од 30 од нив не извикуваа и несвестица, рече заменик директорот, Фрискала. Некои од девојките се разбудија од транс откако еден ученик свиреше муслиманска молитвена ѕвонење на нејзиниот мобилен телефон.Другите беа земени од нивните родители до локалните вештерки.

Фрискила, сепак, се залага за помалку суеверно објаснување. 
Тие се досадуваат, уморни, а потоа се случи ова, рече таа.
 Сите добиваат слободен ден во училиштето.


Литература:

 • Beatty, Andrew: Varieties of Javanese Religion : An Anthropological account (Cambridge Studies in Social and Cultural Anthropology, March 1999) Becker, Judith: Gamelan Stories Tantrism Islam and Aesthetics in Central Java (1993)
 • Geels, Antoon: Subud and the Javanese mystical tradition (1997)
 • Geertz,Clifford: "The Religion of Java".(1960)
 • Gonda,J.:"Sanskrit in Indonesia" (New Delhi 1973)
 • Hadiwijono, Harun: "Man in the Present Javanese Mysticism" (Thesis, Amsterdam, 1968)
 • Headley, Stephen C.: From Cosmogonony to exorcism in a Javanese Genesis: The spilt seed (2000)
 • Howe,D.G.: "Sumarah, a study of the art of living"(Doctoral dissertation, Chapel Hill 1980)
 • Howell, Julia Day. 1989. ``States of Consciousness and Javanese Ecstatics.'' In 'Creating Indonesian Cultures', edited by P. Alexander. Sydney: Oceania Press. (1989)
 • Kartapradja, Kamil : Aliran kebatinan dan kepercayaan di Indonesia, Jakarta: Yayasan Masagung.(1985)
 • Kroef, J.M.van der: "New Religious Sects in Java"(1959)
 • Lewis,I.M.:"Ecstatic Religion"(1971)
 • Mulder Niels: Mistisisme. Jawa-Ideologi di Indonesia (Yogyakarta 2001)
 • Mulder, Niels: "Mysticism and Everyday Life in Contemporary Java" (Singapore 1978)
 • Mulder, Niels: "Mysticism in Java" (Amsterdam, 1997)
 • Rofé, H.: "The Path of Subud" (1959,1988)
 • Sitompul, P.P.: "Susila Budhi Dharma. Subud - International Mystic movement of Indonesia" (Dissertation, Claremont 1974)
 • Stange, Paul: "The Sumarah movement in Javanese mysticism " (Thesis, Madison 1980)
 • Paul Stange: The evolution of Sumarah, and other writings
 • Wilson, Ian Douglas: The politics of inner power: The practice of Pencak Silat in West-Java (thesis)
 • Woodward R.: Islam in Java. Normative Piety and Mysticism in the Sultanate of Yogyakarta (The University of Arizona Press, Tucson, 1989)

 Гореспоменатите докторски документи се достапни од Универзитетот Микрофилмс Интернешнл, Ен Арбор МИ 48106 и Лондон WC1R 4EJ, Велика Британија